Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı

Program Profili

Tıbbi laboratuvar programının amacı: başta hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları olmak üzere çeşitli laboratuvarlardaki rutin çalışmaları ve analizleri yürütebilecek, bilgi ve tecrübe yönünden yeterli ve nitelikli, klinik ve diğer araştırma laboratuvarlarında kullanılan yöntem ve cihazların işleyişi, tahlillerin yapılması konularında bilgi ve beceri sahibi olan sağlık elemanı yetiştirmektir.

Üst Derece Programlara Geçiş

Programı başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde;

• ·         Biyoloji,
  • ·         Moleküler Biyoloji ve Genetik,
  • ·         Biyomühendislik,
  • ·         Biyoteknoloji,
  • ·         Hemşirelik ve
  • ·         Sağlık Hizmetleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Kazanılan Derece

Programı tamamlayan öğrenciler, Sağlık Teknikeri - Tıbbi Laboratuvar Teknikeri unvanı alırlar ve tıbbi laboratuvar teknikleri programından mezun olduğuna dair önlisans diploması verilir.

Mezun İstihdamı

Mezunlarımız; hastane, sağlık merkezi ve polikliniklerdeki laboratuvarlarda çalışabilirler: Mikrobiyoloji, Klinik biyokimya, Hematoloji, Parazitoloji laboratuvarlarında, Kan bankası ve Tıbbi Biyoloji ve Genetik laboratuvarında çalışabilirler. Ayrıca ilaç endüstrisinin üretim ya da kalite kontrol birimlerinde, Tıp alanında hastanelerin, üniversite araştırma laboratuvarlarında, Özel tıbbi laboratuvarlarda, Tıbbi laboratuvar malzemesi üreten ya da pazarlayan şirketlerde görev alabilirler.

Sınavlar, Notlar ve Değerlendirme

Teorik dersler için, Ara sınav notunun % 40 Yarıyıl sonu sınav notunun % 60’ı Uygulamalı dersler için Ara sınav notunun % 20 Uygulama notunun % 30 Yarıyıl sonu sınav notunun % 50’si alınarak hesaplanır.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencinin programdaki tüm zorunlu derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

Eğitim Türü

Türkçe Eğitim verilmektedir.

Bölüm Kadrosu:

Öğr. Gör. Dr. Selçuk KÜÇÜKAYDIN (Bölüm Başkan V.)

Öğr. Gör. Dr. Sultan KÖŞKEROĞLU

Öğr. Gör. Fatma YILDIZTEKİN

Müfredat

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı Ders Müfredatı İçin TIKLAYINIZ...